Smokva je namirnica koju zbog svojih zdravih karakteristika treba što češće konzumirati. Pokazale su se kao dobar lijek u borbi protiv desetak bolesti. Niskokalorično su voće pa se preporučuju i osobama koje su na dijeti.

Osim što su dobre za održavanje vitke linije dobar su izvor magnezija, pa se preporučuje njihova konzumacija prilikom PMS-a. Također su se pokazale učinkovite prilikom snižavanja kolesterola u krvi, kontrole šećera, a navodno su dobre za asmatičare.

Smokve rastu na gotovo cijelom području Hercegovine. Cijena svježih je oko 5 KM, dok je za suhe potrebno izdvojiti oko 10 KM.

Smokve rastu na gotovo cijelom području Hercegovine. Cijena svježih je oko 5 KM, dok je za suhe potrebno izdvojiti oko 10 KM.

Suhe smokve su dobre za jačanje imuniteta i rast energije, a pokazale su se učinkovite protiv stresa, nesanice i loše koncentracije.

Istraživanja su također pokazala kako su dobre u borbi protiv raka. Također smokvu preporučuju za uklanjanje ‘kurjeg oka’, a navodno liječi neplodnost.

Metoda za uklanjanje kurjeg oka – Smokvu prekrižite i unutarnji dio naslonite na kritično mjesto. Držite preko noći, a ujutro noge uronite u vruću vodu. Postupak ponovite dok se ne uočite rezultate.

Suhe smokve u maslinovom ulju za bolju plodnost – Narodna medicina preporučuju ovu metodu konzumiranja smokava jer jačaju potenciju i rješavaju problem neplodnosti kod oba partnera. Potrebno je 40 suhih smokava staviti u teglu i dodati maslinovo ulje. Nakon što odstoje 40 dana smokve konzumirajte svaki dan jednu po jednu.

Smokva se koristi protiv ‘zatvora’, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva.

Ako imate ‘zatvor’ možete ga riješiti kobasicama od smokava koje ćete napraviti od pet grama brašna od listova sene i pola kilograma mljevenih smokava. Kobasice držite u hladnjaku i konzumirajte svaki dan po komadić dok se ne riješite ‘zatvora’.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.