Crno-plavo-zlatno-bijela haljina prošli tjedan zaludjela je cijeli svijet, a optička iluzija haljine konačno je poslala pravu, smislenu i snažnu poruku.

Južnoafrička grana humanitarnog udruženja The Salvation Army (Vojska spasa) na Twitter postavila vrlo upečatljivu sliku – pretučene žene u haljini koja je zaludjela svijet.

Salvation Army poigrala se s objašnjenjem uz riječi “Zašto je tako teško vidjeti plavo i crno” referirajući se na masnice koje se nalaze posvuda na tijelu žene. Time su poslali snažnu poruku kako se i danas sve češće zatvaraju oči pred očitim nasiljem nad ženama, a svi vide što se zapravo događa.

Na plakatu stoji i “Jedina iluzija je da je to bio njezin izbor. Jedna od šest žena žrtva je obiteljskog nasilja. Zaustavite nasilje nad ženama.”

Jedna od tri žene u svijetu trpi neki oblik nasilja u toku svog života što u konačnici čini milijardu djevojčica, žena i djece.

Taj broj je poprilično veliki posebno kada uzmemo u obzir da su neke od tih žena majke pa da se to nasilje nasljeđuje u obitelji.
Nasilje u obitelji u Bosni i Hercegovini ranije smatralo privatnim, a ne javnim problemom.

Statistike prijavljenog nasilja su se povećale vjerovatno što se veći broj žena osjeća sigurno da prijavi slučaj nasilja što ne znači da je nasilja više iako svakodnevno na cesti možemo vidjeti da je nasilje nešto sa čim mi živimo.

Mubera Hodžić – Lemeš, menadžerica sigurne kuće u Sarajevu kazala je da nevladina organizacija Fondacija lokalne demokratije vodi jedinu sigurnu kuću na području Kantona Sarajevo od 2000. godine.

“Do danas smo primili 1.550 osoba. Sam broj govori o prisutnosti ove pojave na području Kantona Sarajevo. Žrtve nasilja u obitelji najčešće su žrtve dugogodišnjeg zlostavljanja i u sigurnu kuću dolaze sa svojom djecom gdje im se pruža tjelesna zaštita i kompletan socijalno-terapijski tretman”, ispričala je Lemeš.

Prema njenim riječima, terapijski tretman za žrtve obiteljskog nasilja je od izuzetnog značaja jer se putem njega žrtvama pruža postupak detraumatizacije, jačanje vlastitih kapaciteta, osnaživanje, mogućnost da izađu iz statusa žrtve u kojem su bile i više od 40 godina.

“Žene koje dođu u sigurnu kuću najčešće su dugo godina bile izložene nasilju. Trpile su nasilje iz različitih razloga zbog patrijarhalnog odgoja i takve klime u kojem se nasilje tolerira. Zbog nedovoljne informiranosti žene nisu znale da postoji mogućnost izlaza iz takve situacije”, poručila je Lemeš.
Kaže da žene u sigurnu kuću dolaze sa brojnim simptomima traumatskih iskustava, od nekih tjelesnih, poremećaja spavanja, ishrane, depresije do toga da su ekonomski ovisne što je značajan faktor ostajanja u jednoj nasilnoj zajednici.

Različitim programima osnaživanja, ali i ekonomske podrške ženama se pomaže da i nakon izlaska iz sigurne kuće više nikada ne budu žrtve nasilja i kao žene koje mogu same da odlučuju o svom životu.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.