Šećer, koji je sastavni dio pića kao što je “Coca-cola” ili hrane kao što su kečap, štapići od žitarica ili biskviti potiču pojavu i širenje raka dojke kod žena, upozoravaju znanstvenici, piše Srna.

Prehrana koja se prakticira na Zapadu i koja je bogata šećerom povećava rizik od raka dojke i metastaziranje na pluća, navodi se u najnovijoj studiji.

Istraživači sa Sveučilišta u Teksasu utvrdili su da kada su miševima davali hranu bogatu saharozom rast tumora se povećao kao i metastaze, piše danas britanski “Telegraf”.

Oni su utvrdili i da fruktoza u šećeru, koji se koristi svakodnevno, i kukuruzni sirup, koji sadrži visok nivo fruktoze i koji je sastavni dio mnogih vrsta hrane i pića, potiče pojavu raka dojke.

U istraživanju je utvrđeno da se kod 58 posto miševa kojima su davali hranu bogatu saharozom razvio rak dojke.

“Utvrdili smo da unos saharoze, u nivou koji se unosi u prehrani na Zapadu, vodi širenju tumora i metastazama u usporedbi s prehranom baziranom na škrobu”, rekao je ljekar Pejing Jang.

U studiji, koja je objavljena u online izdanju časopisa “Istraživanja bolesti raka” /Cancer Research/, utvrđeno je da su se određeni oblici raka kod miševa koji su unosili hranu bogatu saharozom ili fruktozom brzo i lako širili u odnosu na one koji su unosili hranu sa kontroliranim nivoom škroba.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.