Šećer, koji je sastavni dio pića kao što je “Coca-cola” ili hrane kao što su kečap, štapići od žitarica ili biskviti potiču pojavu i širenje raka dojke kod žena, upozoravaju znanstvenici, piše Srna.

Prehrana koja se prakticira na Zapadu i koja je bogata šećerom povećava rizik od raka dojke i metastaziranje na pluća, navodi se u najnovijoj studiji.

Istraživači sa Sveučilišta u Teksasu utvrdili su da kada su miševima davali hranu bogatu saharozom rast tumora se povećao kao i metastaze, piše danas britanski “Telegraf”.

Oni su utvrdili i da fruktoza u šećeru, koji se koristi svakodnevno, i kukuruzni sirup, koji sadrži visok nivo fruktoze i koji je sastavni dio mnogih vrsta hrane i pića, potiče pojavu raka dojke.

U istraživanju je utvrđeno da se kod 58 posto miševa kojima su davali hranu bogatu saharozom razvio rak dojke.

“Utvrdili smo da unos saharoze, u nivou koji se unosi u prehrani na Zapadu, vodi širenju tumora i metastazama u usporedbi s prehranom baziranom na škrobu”, rekao je ljekar Pejing Jang.

U studiji, koja je objavljena u online izdanju časopisa “Istraživanja bolesti raka” /Cancer Research/, utvrđeno je da su se određeni oblici raka kod miševa koji su unosili hranu bogatu saharozom ili fruktozom brzo i lako širili u odnosu na one koji su unosili hranu sa kontroliranim nivoom škroba.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.