Grupa znanstvenika sa Sveučilišta New Mexico koja je otkrila cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), iskoristila je istu metodu za novo cjepivo kojim se, učinkovitije nego svakodnevnim uzimanjem tableta statina, smanjuje razina LDL-a, lipoproteina niske gustoće, takozvanog ‘lošeg’ kolesterola u krvi.

Tijelo proizvodi kolesterol jer on djeluje na stvaranje vitamina D, nekih vrsta hormona i molekula koje omogućuju probavljanje hrane, no ako ga je previše on blokira arterije te nerijetko rezultira srčanim bolestima ili moždanim udarom.
Novo cjepivo cilja na protein PCSK9, koji ima ključnu ulogu u regulaciji kolesterola u krvi i metabolizma masnoća. Osobe s mutacijom na ovom proteinu često su izložene povećanoj opasnosti od srčanih bolesti. Novo cjepivo rješava se proteina PCSK9, sprečavajući njegovo djelovanje, što rezultira smanjenjem razine ‘lošeg’ kolesterola u krvi. Otprije je poznato da je PCSK9 glavni cilj u liječenju dislipidemije, koja je rezultat abnormalne koncentracije lipida u krvi, zbog čega je važno inhibirati njegovu funkciju.

Cjepivo što su ga otkrili znanstvenici sa sveučilišta u gradu Albuquerqueu djeluje na način da koristi čestice nalik virusu, ‘podučavajući’ imunosni sustav da proizvodi antitijela koja napadaju dijelove organizma koje u suprotnome ne bi prepoznali.
Čestice nalik virusu izgledaju poput virusa no ne sadrže genetski materijal i nisu zarazne. Vrlo su slične proteinu PCSK9 zbog čega je organizam ‘uvjeren’ da je protein strano tijelo. Ista je metoda upotrijebljena za stvaranje cjepiva protiv HPV-a.

Dr. Bryce Chackerian sa Svučilišta New Mexico, jedan od autora studije kaže da bi, po njegovim i saznanjima njegovih kolega, novo cjepivo trebalo biti učinkovitije od oralnog uzimanja statina, najpropisivanje grupe lijekova za liječenje visoke razine kolesterola u krvi.

Statini su bez sumnje učinkoviti, no imaju brojne nuspojave, a neki ih pacijenti ne podnose najbolje. Kod nekih efekt uzimanja statina nije očekivan, objasnio je.

Zasad je cjepivo testirano na miševima kod kojih je LDL u ispitivanjima smanjen za 55 posto u odnosu na 30 posto, koliko se postiže uzimanjem statina. Istodobno, kažu znanstvenici, novootkriveno cjepivo potiče učinkovitost djelovanja statina za dodatnih 40 posto. Vjeruju da će uskoro prijeći na klinička ispitivanja na ljudima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Vaccine, piše Hina.

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.