Djeca i mladi danas sve manje čitaju, a znanstvenici tvrde kako je ono korisno za mentalno i fizičko zdravlje.

Čitanje djeci jedna je od onih aktivnosti koje se prenose iz naraštaja u naraštaj i svako dijete u njoj uživa. Zajedničko čitanje slikovnica, kratkih priča izvrstan je početak za razvoj predčitalačkih vještina. Često se roditeljima čini da je čitanje rezervirano samo za doba polaska u školu, ali pritom zaboravljaju da je to prirodan proces koji počinje s prvim izlaganjem pisanom tekstu.

Priča ima i čudesnu ljekovitu moć. – Problemske slikovnice mogu pomoći u rješavanju manjih problema. Slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca uče riješiti vlastite problemske situacije.

Pitate se kada čitati? Odgovor je – uvijek, čitati možete djetetu dok čekate u redu za liječnika, u pauzi igre u parku ili već tradicionalno – pred odlazak na spavanje.

Pitate se i što čitati? Veliki je broj slikovnica na našem tržištu, a pravilo je da, što je dijete mlađe, slikovnica treba imati više slika.

Želite li djetetu omogućiti susret s velikim brojem različitih slikovnica i knjiga, upis u dječju biblioteku mali je korak koji vas vodi prema zavodljivom svijetu knjiga za djecu ili o djeci.

Najvažnija životna potreba

Po mišljenju Zorice Marić voditeljice dječjeg odjela Narodne knjižnice Mostar roditelji, škole i knjižnice imaju važnu ulogu u čitanju i stjecanju navika čitanja kod djece, jer dijete od rane dobi uči sve po primjeru.

”Dosta je čimbenika koji utiču na razvoj djeteta, a čitanje je jedan od njih. Prema najnovijim istraživanjima čitanje se ubraja u jednu od najvažnijih životnih potreba. Ističe se da je najkvalitetnije slobodno provedeno vrijeme pored tjelesne aktivnosti čitanje”, rekla nam je u razgovoru Marić.

Istaknula je kako su književnici, profesori i nastavnici zabrinuti za tzv. funkcionalnu nepismenost.

”Funkcionalna nepismenost je opadanje sposobnosti tečnog čitanja i sposobnosti shvaćanja pročitanog. Svjesni smo da informacijske tehnologije imaju velik značaj u djetetovom odrastanju, ali klasično čitanje nema zamjene. Jedan protu lijek za sve to je uvođenje novih formi u stare, ali ipak kao što sam rekla, čitanje nema zamjene. Čitanje je iskustvo, proširuje rječnik, znanje, razvija maštu i mora se poraditi na stjecanju navike čitanja kod djece”, pojasnila je Marić

Zašto je dobro čitati svom djetetu?

Čitajući djetetu, potičemo zaključivanje i usvajanje pojmova, te potičemo djetetovu kreativnost i kritičko razmišljanje. Roditelj koji čita svom djetetu, potiče ga na prihvaćanje i uvažavanje socijalnih načela i odnosa, a vrlo je važno za razvoj djetetova zapažanja i pamćenja. Tako se također potiče razvoj djetetova govora.

Čitajući djetetu, potičemo spoznaju i razumijevanje tuđih i vlastitih osjećaja.

 

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.