Istraživanja pokazuju kako se čak oko 90% autosjedalica u Hrvatskoj ne koristi ispravno te je stoga Eko Taxi u suradnju s udrugom RODA – Roditelji u akciji organizirao edukaciju svojih vozača i dispečera o njihovom pravilnom postavljanju. Kroz teoretski i praktični dio, polaznici su se podsjetili na zakonske obaveze kod prijevoza djece u vozilima, prednostima autosjedalicama i sigurnosti koju pružaju u slučaju nezgode te su naučili kako ispravno postaviti autosjedalice svih kategorija u taxi vozilo.

„Sudar je uvijek neočekivan, a statistike pokazuju kako se najveći broj automobilskih nesreća događa na manjim udaljenostima odnosno u gradskoj vožnji.“, naglasila je Dijana Uljarević, aktivistica udruge Roda te podsjetila vozače kako, bez obzira koliko oni bili pažljivi i oprezni, ne mogu kontrolirati druge sudionike u prometu.

„Autosjedalice spašavaju živote i smanjuju rizik od ozljede za više od 90 posto stoga ih je potrebno koristiti uvijek i bez iznimke. Sjedalice moraju biti primjerene djetetovoj dobi i fizičkom razvoju te se moraju pravilo pričvrstiti.“, podsjetila je Uljarević na neka od zlatnih pravila za korištenje autosjedalica.

Podsjetimo, kako bi osigurali maksimalnu sigurnost svojih najmlađih putnika Eko Taxi je povećao broj autosjedalica te vozila opremio kvalitetnim Cybex autosjedalicama, koje redovito dobivaju visoke ocijene na testovima sigurnosti. Iste su dostupne za djecu svih uzrasta, od novorođenčadi (0/0+ kategorija) do dvanaestogodišnjaka (III kategorija) kolika je zakonska dob do kada se djeca moraju u automobilima voziti propisno vezana u autosjedalicama.

„Iznimno nam je drago da se udruga Roda odazvala našem pozivu te u sklopu svog dugogodišnjeg projekta Sigurni u autosjedalici, kojim upozoravaju na važnost njihovog ispravnog korištenja, održala edukaciju našim vozačima i dispečerima. Bez obzira što smo mi kao autotaksi prijevoznik prepoznali potrebu povećanja broja autosjedalica moram naglasiti kako je zakonska odgovornost i dalje na roditeljima i skrbnicima te ih ovim putem pozivamo da prilikom prijevoza djece u vozilima Eko Taxija svakako već kod razgovora s dispečerom zatraže autosjedalicu koja odgovara njihovom djetetu.“, apelirao je direktor Eko Taxija Mislav Munivrana.

 

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.