Na ulicama Sarajeva 50 posto roditelja djecu prevozi bez autosjedalica, rečeno je danas u Sarajevu tijekom objave rezultata prve faze preventivne akcije “I ja se vozim u autosjedalici”, u organizaciji Dječjeg sajma, a uz podršku MUPKS-a i BIHAMK-a.

Direktorica Dječjeg sajma Maja Kojundžić istakla je da sajam ima za cilj podignuti svijest javnosti o važnosti korištenja autosjedalica, ali i o njihovom pravilnom odabiru i postavljanju kako bi se smanjio broj djece stradale u prometu.

Podsjetila je da je prvi dio akcije realizovan od 19. do 24. listopada kada su pripadnici MUPKS-a na području pet općina pregledali automobile u kojima se prevoze djeca te provjeravali postojanje i ispravnost sjedalica u njima, piše Fena.

Glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić je izrazio podršku ovakvim projektima od javnog značaja, s obzirom na to da su često djeca sudionici u prometnim nesrećama.

”Iako zakon nalaže da svi koji prevoze djecu moraju imati autosjedalicu, u 50 posto pregledanih automobila autosjedalica nije postojala. Od automobila sa autosjedalicom zabilježeno je 13 posto slučajeva u kojima djeca nisu sjedila u autosjedalici, a 22 posto slučajeva u kojima djeca nisu bila vezana u autosjedalici”, istakao je Nefić.

O važnosti autosjedalice te njenom pravilnom odabiru i postavljanj, govorila je predstavnica BIHAMK-a Meriha Imširović koja je naglasila je da prema svjetskim statistikama čak 80 posto vozača ne postavlja autosjedalicu na ispravan način, što također može imati fatalne rezultate.

”U prometnim nesrećama u svijetu dnevno strada 3.000 djece, od čega 500 sa smrtnim ishodom. Prema ovoj statistici 70 posto djece bi preživjelo ili imalo lakše ozljede da je autosjedalica bila postavljena na ispravan način i da su djeca bila pravilno vezana”, pojasnila je, priopćili su organizatori Dječjeg sajma.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.