‘U budućnosti se može očekivati još veći porast razvoda braka i njegovih negativnih posljedica, jer se takav obrazac ponašanja prenosi s generacije na generaciju. Prema iskustvu Centra lakše se razvode djeca razvedenih roditelja”, rečeno je za Bljesak.info iz Centra za socijalni rad Grada Mostara.

Kako nam je rečeno iz Centra za socijalni rad Grada Mostara oni se najčešće susreću sa raznovrsnom obiteljskom problematikom, a kao najčešći problem izdvaja se razvodu braka čije posljedice su najozbiljnije i dalekosežnije.

”U tekućoj godini Centru je podneseno 90 zahtjeva za posredovanje prije razvoda braka. U te postupke, pored bračnih partnera uključeno je oko 160 djece, što je za 10 posto više od prethodne godine. Pretpostavlja se da je razlog tomu izmjena obiteljskog zakona FBiH prema kojoj i otac djeteta ima pravo pokrenuti postupak posredovanja prije razvoda braka čak i u vrijeme trudnoće žene”, rečeno nam je iz Centra za socijalni rad, te dodano kako razvod negativno utječe na zdrav rast i razvoj djeteta.

Iz Centra navode kako obiteljskoj problematici zasigurno doprinosi suvremeni tempo života. ”Društvene mreže i internet doprinose već narušene obiteljske odnose, rjeđe ih izaziva. Novac kao jedan od važnih sredstava za život u velikoj mjeri utječe na obiteljske odnose”, rečeno nam je iz Centra za socijalni rad.

Upozoravaju kako u utrci za rješavanjem egzistencijalnih potreba, roditelji često zapostavljaju potrebu za ljubavlju, toplinom i pažnjom prema djeci.

Mladi parovi se češće razvode, što potvrđuje i statistika među kojom se nalaze i parovi koji nisu u braku bili punu godinu dana.

”Općenito govoreći, mladi se lakše odlučuju za razvod braka nego za aktivno suočavanje s problemima. Iz svega se da zaključiti da je potrebno sustavno provoditi preventivne programe u sklopu koji bi se mladi educirali i pripremali za brak i odgovorno roditeljstvo”, rečeno nam je iz Centra za socijalni rad.

Trend razvoda braka prema službenim statistikama raste iz godine u godine, a veliki je broj parova koji si ne mogu priuštiti razvod, pa žive na odvojenim adresama.

U cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji prošle godine se razvelo 128 parova, a najviše parova je iz grada na Neretvi.

Najčešće se prema statistici u ovoj županiji razvode žene u dobi od 25 do 29 godina, te muškarci od 30 do 34 godine.

Prema trajanju braka u HNŽ-u u 2013. godini najveći broj razvedenih parova bio je u braku od pet do devet godina (27 parova). Također, tri para su se razvela čiji brak nije trajao ni godinu dana.

Nakon pune godine dana braka 11 parova se odlučilo razvesti, dok je sedam parova to učinilo nakon tri godine braka.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.