Japanski Vrhovni sud donio je odluku prema kojoj je zahtjev da bračni parovi da imaju isto prezime ustavan, što predstavlja udarac dugogodišnjoj borbi za gender ravnopravnost prilikom izbora prezimena, prenosi Agencija Anadolija.

Odlukom nije rečeno koji od bračnih partnera mora odustati od svoga prezimena prilikom stupanja u brak.

U Japanu je praksa da su u pravilu žene te koje uzimaju suprugovo prezime. Neke žene, pak, smatraju da to nije fer i tu praksu smatraju gubljenjem identiteta. U tradiconalnom japanskom braku, jedan partner, najčešće žena, ulazi u surpužnikovo domaćinstvo i registruje se kao član tog domaćinstva. Muškarci su u japanskoj tradicionalnoj kulturi prepoznati kao moćniji.

No, kako se posljednjih godina pojavljuje sve veći broj žena sa karijerama, neke od njih smatraju da promjena prezimena moće unijeti zabunu. Tako neke Japanke nastavljaju koristiti svoje djevojačko prezime u profesionalnom životu, čak i kada legalno promijene prezime stupanjem u brak. Sa druge strane, neki japanski parovi jednostavno ne registruju svoje brakove.

Kaori Okuni, jedna od podnositeljki zahtjeva Vrhovnom sudu, kazala je da je duboko razočarana presudom.

“Ovo će imati posljedice za budućnost, po one koji se planiraju vjenčati i za one koji će biti rođeni”, kazala je Okuni na konferenciji za novinare.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.