Naši stari govore da bijeli luk i rakija liječe sve, a čini se da su u pravu. Barem što se tiče bijelog luka.

Istraživanje čiji rezultati su objavljeni u magazinu “Journal of Nutrtion” pokazalo je da konzumiranje jela s pet grama sirovog i isjeckanog, odnosno dva cijela češnja bijelog luka drastično brzo, čak za samo tri sata, aktivira gene koji su uključeni u proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koja jačaju imunitet osobe.

Liječnici ne mogu sa sigurnošću utvrditi da se bijeli luk može tako brzo izboriti s prehladom, ali istraživanja koja su ranije provedena upućuju na tu pretpostavku, piše žena.blic.rs.

Ispitanici koji su jeli bijeli luk, rjeđe su bili bolesni, a simptomi su brže prolazili nego kod onih koji ga nisu jeli.

To je, kažu, zbog selena, nekih enzima i vitamina C u bijelom luku.

Inače, selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama. Djeluje blisko sa vitaminom E u nekim metaboličkim procesima i poticanju normalnog rasta tijela i plodnosti. Selen je prirodni antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva, odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina, piše Ordinacija.

Ako vas je ‘uhvatila’ prehlada, probajte pojesti bijeli luk, ne može škoditi.
Sada samo treba sačekati da doktori potvrde, jesu li naši stari bili u pravu i za rakiju.

Također, bijeli luk je pun eteričnog ulja, vitamina A, B1, B2 i C, aod minerala kalcija, željeza te amino-kiselina i enzima.

Hoćete li jesti svježi ili termički obrađen luk, ovisi o razlogu zbog kojeg ga trebate. Svježi je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta. Sigurno je da konzumacija bijelog luka snižava tlak za desetak posto, poboljšava rad jetre, bubrega i prostate. U ovo vrijeme gripa i prehlada, bijeli luk je najbolji izbor.

Kožne bradavice

Preliminarne studije su pokazale da nanošenje posebnog češnjaka topivog u masti na bradavice rezultira nestankom bradavica u roku od dva tjedna.

Isušuje prištiće

Nasjeckan sirovi bijeli luk, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji češnjak čini jednim od najboljih antioksidanta među namirnicama.

Prevencija raka pluća

Tretman češnjakom djeluje i kod pušača, piše Daily Mail, a ljudi koji redovno jedu to zdravo povrće rjeđe boluju od karcinoma čak i ako su izloženiji štetnim parama koje se smatraju okidačem bolesti.

Herpes i virusne infekcije

Infekcije koje se pojavljuju na usnama, koži ili genitalijama neugodna su pojava, a bijeli luk vam može pomoći! Ukoliko na to mjesto stavite režanj bijelog luka i držite tamo deset minuta (par puta u danu), rezultat bi trebao biti dobar!

Idealna količina bijelog luka za zdravlje

Sveučilište u Marylandu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog luka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta češnjaka; 4 ml dnevno ako je u pitanju tekući ekstrakt luka.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.