Predsjednik Udruženja doktora obiteljske medicine regije Birač Goran Birčaković ocijenio je danas u Zvorniku da su rezultati projekta “Prevencija i rano otkrivanje karcionoma prostate”, koji je na ovoj regiji obuhvatio 1.501 pacijenta, dali veoma lošu zdravstvenu sliku.Birčaković je rekao Srni da je do sada od obrađenih 1.100 pacijenata, na PSA /prostata specifični antigen/ pozitivno njih 76, što je iznad prosjeka koji iznosi tri posto, javlja Srna.

“Imamo i 136 ultrazvučnih nalaza koji su sumnjivi, odnosno imali su povećane vrijednost PSA, te su ušli u dalji sustav zdravstvene procedure i upućeni kod specijaliste urologa na zdravstvenu obradu, liječenje i promatranje”, rekao je Birčaković.

On je dodao da su, nažalost, potvrđena dva karcionoma prostate, te da je kod jednog pacijenta već urađena operacija prostate, čime mu je definitivno spašen život, iako je prethodno jedva uvjeren da, u okviru projekta, uradi analizu PSA i ultrazvuk.

“To je posljedica prakse da se ljudi javljaju liječniku samo kada već imaju zdravstveni problem, a da prethodno nikada ne idu na preventivnu kontrolu zdravlja”, ocijenio je Birčaković.

On je podsjetio da je projekat “Prevencija i rano otkrivanje karcionoma prostate” realiziran u prosincu u svim domovima zdravlja regije Birač.

“Nismo sretni što su rezultati dali veoma lošu zdravstvenu sliku u ovoj zdravstvenoj oblasti, ali se nadamo da će preostali rezultati, koji još nisu obrađeni, biti daleko bolji”, rekao je Birčaković.

Birčaković je zahvalio doktorima koji su maksimalno podržali ovaj projekt, svim domovima zdravlja regije Birač u kojima je realiziran projekt, kao i medijima koji su ispratili ovu akciju i bez kojih ne bi bila toliko uspješna.

Radiolog Radivoje Vasiljević iz dobojskog Doma zdravlja, koji je u Domu zdravlja Zvornik obavlja ultrazvučni pregled prostate, rekao je da je kod pregledanih pacijenata bio i jedan broj onih kojima je savjetovano da isprate liječenje do kraja.

“Karcinom prostate, koji dugo traje bez vidnih posljedica dok ne bude kasno, lako se otkriva i zato je daleko bolje vršiti preventivne ultrazvučne preglede, što je daleko jeftinije za društvo, nego liječiti metastaze gdje su posljedice za pacijente dramatičnije”, rekao je Vasiljević.

On je dodao da prostata pravi probleme muškarcima starijim od pedeset godina, pa su ovi projekti veoma važni u prevenciji borbe protiv karcinoma prostate, zbog čega je veoma bitno uraditi ultrazvučni pregled kako bi bile spriječene komplikacije, piše Srna.

U okviru ovog projekta održano je predavanje o temi “Prevencija i rano otkrivanje karcionoma prostate na području regije Zvornik”, čiji je predavač bio doktor urolog Miroslav Prodanović.

Projekat je realiziran od 1. do 31. prosinca, uz pomoć resornog ministarstva. Financirao ga je Fond zdravstvene zaštite Republike Srpske, a organiziralo Udruženje doktora obiteljske medicine regije Birač.  

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.