BiH se već pola godine bori s epidemijom morbila, odnosno ospica. Naime, zaključno s 31.7.2014 registrirano je 2204 oboljelih od ospica, podaci su Zavoda za javno zdravstvo.

Radi se uglavnom o necijepljenim ili nepotpuno cijepljenim osobama. Najveći dio čine oboljeli u dobi od 15-19 godina, sa promjenom dobne granice prema mlađem i starijem uzrastu.

Epidemijsko izbijanje morbila u FBiH je registrirano početkom veljače 2014. godine na području općine Bugojno i proširilo se na ostale općine SBŽ-a, a kasnije na županije Unsko-sansku, Zeničko-dobojsku, Sarajevsku i Hercegovačko-neretvansku.

U mjesecu lipnju registrirano je 573 novo oboljelih, što ovu bolest čini vodećom zaraznom bolesti u BiH. Najveći broj oboljelih je u Srednjo-bosanskoj županiji i Sarajevskoj županiji gdje je zabilježeno po 236 oboljelih.

Po broju oboljelih zatim slijede Unsko-sanska županija gdje je 49 novo oboljelih, te Zeničko-dobojska županija gdje su registrirana 43 oboljela. Najmanji broj oboljelih je u HNŽ-u, gdje je u lipnju oboljelo devet osoba.

Ospice su akutna virusna bolest koja se vrlo lako širi, a za koju ne postoji specifično liječenje. Komplikacije uključuju proljev, zapaljenje uha, zapaljenje pluća, upalu mozga i smrt.

Svatko, bez obzira na dob, tko nije prebolio ospice ili nije cijepljen, može oboljeti. Većina slučajeva se pojavljuje kod djece predškolske dobi i mladih koji nisu cijepljeni protiv ospica.

Ospice se prenose zrakom kapljicama iz nosa, grla i usta zaražene osobe koja kašlje, kiše ili pri govoru. Povišena temperatura obično počne 7-18 dana nakon zaraze, a 14 dana nakon zaraze pojavi se osip.

Ova bolest uzrokuje visoku temperaturu, kašalj, curenje iz nosa, suzne oči i crveni osip koji se sa lica širi na cijelo tijelo, a njezini simptomi mogu trajati jedan do dva tjedna.

Zaražena osoba može prenositi ospice 4 dana prije do 4 dana nakon pojave osipa.

Poželjno je prethodno kontaktirati liječnika i opisati mu simptome i mogući način izlaganja bolesti radi eventualnog zakazivanja posjeta (bez izlaganja drugih pacijenata), preporuka je Zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljenje pruža zaštitu i može spriječiti pojavu bolesti ako se dobije cjepivo unutar 72 sata od izlaganja bolesti.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.