”Poremećaji prehrane predstavljaju jedan od ozbiljnih zdravstvenih i psiholoških problema, koji posebno pogađaju adolescentice. Najčešće se navodi da 1 posto adolescentica i mladih žena u razvijenim zemljama obolijeva od anoreksije ili bulimije nervoze”, navedeno je u istraživanju provedeno u sklopu projekta ”Zdravo!”.

Ta je učestalost u stalnom porastu zbog dugogodišnjeg zagovaranja ”kulta mršavosti” kao ideala ljepote. Situacija u Bosni i Hercegovini jednako je zabrinjavajuća i podaci pokazuju da broj oboljelih prati trend zapadnih zemalja.

Jedan od poznatijih poremećaja u prehrani je Anorexia nervosa koja se manifestira kao vješto izbjegavanje unosa hrane. U većini slučajeva ovaj poremećaj počinje kao sredstvo regulacije tjelesne težine, a kada izmakne kontroli pretvara se u bolest koja zahvata i tijelo i um, te za koju je karakterističan izuzetan strah od dobivanja na težini.

Nije rijetko da osobe koje pate od ovog poremećaja imaju značajno manju masu od primjerene, no i dalje misle da su predebele.

S druge strane, Bulimia nervosa je poremećaj koji također počinje s nepravilnom prehranom. Osoba koja pati od ovog poremećaja ima povećan apetit s fazama prejedanja, tj. konzumiranja velikih količina hrane u izrazito kratkom vremenskom razdoblju, a potom i izbacivanja hrane iz organizma.

Nacionalno istraživanje provedeno u sklopu projekta Zdravo! u školskoj godini 2014/2015. na više od 1.500 učenika sedmih razreda osnovnih škola u Bosni i Hercegovini ispitalo je poznavanje anoreksije i odnos adolescenata prema vlastitom tijelu. Rezultati pokazuju da 44 posto učenika nije znalo što je Anorexia nervoza, no gotovo 30 posto njih svakodnevno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini. Čak 21 posto ispitane djece smatra da ima višak kilograma, dok je 10 posto djece na dijeti ili na neki drugi način pokušava reducirati svoju tjelesnu masu.

Svjesne svog utjecaja na mlade, mnoge kozmetičke i sportske kompanije sve češće biraju modele realnih proporcija. U prilog tome da djevojčicama trebaju realniji uzori ide i nedavno objavljena reportaža australske televizije koja se brzo proširila društvenim mrežama, a u kojoj umjetnica Sonia Singh popularne lutke savršenih frizura, šminke i odjeće transformira u lutke koje više sliče djeci kojoj su namijenjena.

Razvijanje pravilnih prehrambenih navika te svijesti o vlastitom tijelu počinje već u djetinjstvu. Faktori koji utječu na razvijanje poremećaja u prehrani su raznoliki, od genetske predispozicije i hormonskog disbalansa do socijalnog okruženja koje promovira nezdrave i nerealne figure.

Zbog toga je ključna uloga roditelja da od ranih godina života pozitivno utječu na svoje dijete na način da promoviraju pravilne prehrambene navike u obitelji i emocionalnu stabilnost, kako bi njihova djeca bila zdrava, pravilno razvijena i sretni adolescenti, priopćeno je.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.