Danas je na Trebeviću otvoren dvodnevni sastanak WHEP mreže (Projekt osnaživanja zdravlja žena), kojem prisustvuju predsjednice 20 udruženja pacijenata iz cijele Bosne i Hercegovine koji se bave problematikom karcinoma dojke, te žene koje su preživjele bolest.

Sastanak WHEP mreže 20 partnerskih nevladinih organizacija održava se pod sloganom “Zajedno smo jedno“.

paketici-karcinom whep

Tijekom otvaranja sastanka, regionalna direktorica WHEP projekta Nela Hasić rekla je da je tijekom prošlogodišnje “Trke za ozdravljenje” (Race for the cure) koja je održana 3. listopada u Sarajevu, od registracija građana prikupljeno 45.400 KM.

Danas je definirano da taj iznos bude utrošen kako bi se, kao i prethodnih godina, osigurali paketići prve pomoći za novooperirane žene oboljele od karcinoma dojke.

Ove godine će 1.400 paketića prve pomoći biti upućeno u bolnice u 23 grada u BiH. Uz svaki paketić novooperisana žena dobiva: pamučnu protezu, lopticu za vježbanje ruke, kremu za ožiljke, riblju mast, kantarionovo ulje, brošuru o karcinomu dojke, te jastučić u obliku srca kojeg su izradile žene koje su preživjele bolest na radionici psihosocijalne podrške.

Također, iz prikupljenih sredstava “Trke za ozdravljenje” (Race for the cure) do ljeta će biti obavljeno oko 900 besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim područjima BiH za socijalno ugroženu populaciju.

”U okviru WHEP projekta također je aktivna i SOS linija za pomoć ženama oboljelih od karcinoma dojke, psiho socijalna podrška u 15 gradova, a planirano je da se u ovoj godini održi i 140 edukativnih predavanja o prevenciji te bolesti”, izjavila je Nela Hasić.

Azra Ikalović, predsjednica saveza žena ”Iskra” iz Banja Luke smatra da je ovaj sastanak izuzetno važan jer ”WHEP projekt već deset godina umrežava udruženja. Mi imamo zajedničke aktivnosti, redovno razmjenjujemo iskustva o radu i to daje velike rezultate u smislu edukacije zdrave populacije i ranog otkrivanje karcinoma dojke ”.

Maja Memić, predsjednica udruženja ”Novi pogled” iz Mostara rekla je da je izniman značaj paketića prve pomoći za novooperirane žene.

”Svatko od naših udruženja u bolnicama susreće novooperirane žene gdje im pomažemo da osjete da nisu same u toj bolesti, da bolest nije kraj života i na taj način ih oznažujemo i pružamo podršku”.

Podsjećamo, u Sarajevu se svake godine održi “Trka za ozdravljenje” čiji je cilj podizanje svijesti o karcinomu dojke i promoviranje ranog otkrivanja bolesti. Ove godine će manifestacija biti održana 1. listopada.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.