Liječnici Pedijatrijske i Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo danas su, u okviru Discipline za zaštitu zdravlja majke i djeteta, prvi put održali “Školu za trudnice”, koja je namijenjena trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće kao priprema za porod i majčinstvo.

Školu vode doc. dr. Fatima Gavrankapetanović – Smailbegović, dr. sc. med. Emina Hadžimuratović, dipl. psihologinja Lejla Smajić – Hodžić i diplomirane medicinske sestre Mirsada Lalić i Munevera Grbo. S polaznicama ih je danas, u ime Discipline za zaštitu zdravlja majke i djeteta, upoznala akademik prof. dr. Senka Mesihović – Dinarević te ih informirala o povijesti, kapacitetu i načinu rada tih klinika.

Škola obuhvaća više teme kao što je kalendar trudnoće, priprema za porođaj (vježbe disanja i relaksacije), novorođenče (važnost i praksa dojenja, osnovni savjeti o njezi, sigurno spavanje, autosjedalice) te psihološki aspekt trudnoće i majčinstva i uloga oca.

Iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a navode da su polaznice iz Kantona Sarajevo pokazale veliki interes za ponuđeni program te ističu da je to najbolji dokaz potrebe i opravdanosti održavanja “Škole za trudnice”.

Škola je jednodnevna i besplatna za sve zainteresirane, a planirano je da slični skupovi budu organizirani više puta u godini.

 

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.