Grad Banja Luka u subotu, 13. siječnja, organizira prvi festival banjalučkog ćevapa na „Krašovom“ parkingu u centru grada.

„Ćevap fest“, kao manifestacija posvećena promociji domaćeg, lokalnog, prepoznatljivog proizvoda i brenda donosi i cjelodnevni bogat kulturno-umjetnički program, program za djecu, nastupe lingviste i stand uo komičara, a nakon toga glazbeni program, navedeno je na stranici Grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je najavio festival na današnjoj konferenciji za novinare, istaknuo je da Banja Luka ima potencijal da sa onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti – napravi jednu manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce.

-Ovaj put smo je vezali uz Pravoslavnu novu godinu i program festivala, koji počinje u 11 časova, biće završen do 23.30 časova, neposredno pred početak molebana u Hramu Hrista Spasitelja – naveo je gradonačelnik Radojičić.

Na parkingu kod „Kraša“, gdje će biti postavljeni posebni šatori, sudjelovat će za sada prijavljenih šest roštiljnica, koje će ćevape prodavati po popularnim cijenama. Uz prateći kultuno-umjetnički program, ide i domaće piće, i to od: Banjalučke pivare, MB impeksa, Vinarije Jungić i Vitaminke.

-Dakle, isključivo domaći proizvodi i domaći brendovi, jer je upravo cilj da cijela manifestacija bude jedna od promocije domaćeg – istaknuo je Radojičić.

Gosti koji dolaze u Banju Luku, u principu, znaju za banjalučki ćevap i to je jedna od prepoznatljivih odrednica našeg grada, a kako je rekao gradonačelnik Radojičić – željelo se od te priče napraviti i nešto više.

-Tako je paralelno sa ovom manifestacijom, Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla, odnosno mi ćemo biti nositelji inicijative koja ima formalni put prema ovlaštenim institucijama u BiH da se zaštiti geografsko porijeklo i naziv banjalučkog ćevapa – zaključio je gradonačelnik Radojičić, koji je pozvao sve sugrađane i goste da u subotu posjete „Ćevap fest“.

Službeni  banjalučkog ćevapa i lice koje se nalazi na logu ove manifestacije, Nebojša Kuštrinović istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom „banjalučkom ćevapu“, koji je naš gastronomski brend.

-Proteklih dana Banja Luka je bila puna turista, i sigurno je da su svi probali banjalučki ćevap. Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci – rekao je Kuštrinović.

On je pojasnio da banjalučki ćevap u odnosu na druge nije poseban samo po tome jer se pravi u „pločicama“, već i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, sa temperaturom od preko 400 °C.

-Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama – ispričao je legendarni banjalučki meteorolog.

 

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.