Ariana Kajić je australijska bloggerica hercegovačkih korijena koja na svojemu blogu TheBosnianAussie redovito objavljuje tekstove o svojim putovanjima, a posebno o BiH , Arianu na Instagram profilu prati preko 22 tisuće korisnika.

Bloggerica je kao dijete tijekom ratnih događanja u zemlji imigrirala u Sydney, no ističe da nikada neće zaboraviti tko je i odakle potječu njeni korijeni.

Jedan od razloga zašto se počela baviti travel bloggingom  je i to što želi promjeniti percepciju pogleda na BiH. ”Starije generacije pamte BiH kao ono što su vidjeli na TV-u tijekom rata, dok mlađe generacije ne znaju ni gdje se nalazi bh.” Ariana ističe kako su ljudi zapanjeni koliko se promjena poslije rata dogodilo u BiH, te dodaje kako travel bloggerima kao što je i ona sama, kamperima, bračnim parovima i obiteljima želi ukazati na ljepote naše zemlje bloggirajući. ”Uvijek sam veoma sretna kada dobijem feedback o posjeti BiH, čuvši da je to jedno od najboljih putovanja koje su doživjeli.” Ariana uz putovanje i blogging radi u svjetskoj modnoj korporaciji, te joj taj posao oduzima mnogo vremena od njenih blogging obaveza.


Ova Australka hercegovačkih korijena tvrdi da i od blogginga ima financijske koristi, do koje dolazi preko marketinga na društvenim mrežama, no da bi se to postiglo potrebno je mnogo odricanja.

Na pitanje koje bi turističke destinacije u BiH preporučila svojim čitateljima stavila je naglas na Sarajevo i Mostar.

”Sarajevo je mješavina orijenta i Austrije, dok u Mostaru kao da ste zakoračili u bajkovitu priču.”

Kada jednom posjetite Mostar lako je zaboraviti što je taj grad pretrpio prije samo dva desetljeća, iako su i danas vidljivi ožiljci na zgradama. Umjesto tih ratnih ožiljaka osjećati će te se kao da ste zakoračili u vrijeme unatrag, čarobnu zemlju bajke iz Disneyevih knjiga. Tu je kultni Stari most koji spaja dvije obale smaragdno plave Neretve, ulice popločene kaldrmom, lijepe kamene kuće, hrabri mladić koji svaki dan skače s mosta i šarene trgovine u turskom stilu koje turiste ostavlja hipnotiziranima, uz strahopoštovanje i velikodušnost domaćina, koji unatoč tome što su izgubili nastoje vratiti sve natrag.

Ona također izdvaja Blagaj, slapove Kravica i Jajca, te rodno Trebinje, Travnik i Počitelj kao zanimljive destinacije.

Među stvarima koje je potrebno za vrijeme putovanja, osim gadgeta, Ariana ističe da je najbitnije uživati u mjestu koje posjećujemo. Potrebno je izbalansirati vrijeme za uživanje i fotografiranje, jer sjećanja preko fotografija samo nisu prava sjećanja.


Posebno savjetuje svima da kada god mogu da putuju. Ističe da su joj putovanja, pogotovo na koje je išla sama promjenila pogled na svijet.

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.