Poznati britanski list Times proglasio je kancelarku Njemačke Angelu Merkel za osobu godine zbog, kako se navodi u obrazloženju, njene središnje uloge u očuvanju stabilnosti u Europi.

Prema ocjeni britanskog lista, Merkel je bila najzaslužnija što nije došlo do većih geopolitičkih poremećaja “poslije ruske agresije u istočnoj Europi”.

Njemačka kancelarka, koja do 2016. godine mora da odluči da li će na narednim izborima pokušati da dobije i četvrti mandat, izabrana je za osobu godine prije svega zbog toga što je preuzela kontrolu nad teškim pregovorima s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, poslije aneksije Krima.

Merkel je uspjela nametnuti se kao nezaobilazni faktor u godini kada su odnosi između istoka i zapada došli do tačke pucanja u najopasnijoj geopolitičkoj krizi nakon hladnog rata, navodi Times.

”Njemačka kancelarka je žena koja nam je potrebna u svijetu punom opasnih muškaraca”, stoji u obrazloženju, prenosi Blic.

Donosimo vam nekoliko činjenica o Angeli Merkel
Angela Kazmierczak? – Ne samo da je njezin djed Ludwig Kazmierczak bio poljskog podrijetla (rođen 1896. u Poznanu), nego je njemačka kancelarka umalo bila rođena kao Angela Kazmierczak. Iako je obitelj bila ponosna na poljske korijene, to nije bio slučaj sa djedom koji je nakon služenja Njemačkom Reichu emigrirao u Berlin nakon što je Poznan vraćen Poljskoj poslije prvog svjetskog rata. Ludwig se u Berlinu oženio Njemicom, a njihov sin Horst Kazmierczak otac je Angele Merkel. Obitelj je odlučila sasjeći poljske korijene sredinom 30-ih godina.

Vrhunska kuharica – U ranijim danima, Angela Merkel bila je priznata i kao vrhunska kuharica. Najviše je bila poznata po juhi od krumpira, goveđoj štruci, a naročito po piti od šljiva. Upravo je pita od šljiva uskoro postala mjerilo koliko Merkel može posvetiti vremena privatnom životu i suprugu, a kada je počela raditi u vladi Helmuta Kohla, svake sezone odvojila je dva do tri vikenda za pečenje pite od šljiva koje njezin suprug naročito volio.

Kancelarka brine o europskom sustavu vrijednosti – Nakon sastanka s Merkel, premijer jedne male jugoistočne zemlje u Europi šokirao je medije izjavom da njemačka kancelarka vidi sličnosti između Europske unije i drevnih Inki. Pošto je u mladosti vidjela kako izgleda “propast” države, ne želi da se isto dogodi Europi. Zbog toga se uvijek zalaže za konkurentnost i oporavak zapada, te poziva na demokraciju i slobodnu ektomiju.

Angela Merkel je izjavila da je oduvijek bila fascinirana ljudima „koji su se znali pomiriti sa životom“, poput onog vrtlara u kojem je kao dijete pronašla sugovornika i prijatelja i koji joj je uz oca bio uzor samosvijesti i opuštenosti. Sva sjećanja iz djetinjstva svjedoče o zaštićenosti i bliskosti. Njezin otac koji je preminuo 2011. rekao je poslije u jednom od rijetkih intervjua: „Pa Njemačka Demokratska Republika bila je dovoljna prisila. Djeci smo kod kuće otvarali prostore.“ Sam Kasner također je koristio svoje prostore, otputovavši još sedamdesetih godina sam u Rim i London.

Život Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel rođena je 17. srpnja 1954. u Hamburgu.

Godine 1978. diplomirala je fiziku u Leipzigu

Nakon pada Berlinskog zida postala je članicom novonastale stranke Demokratski pokret. Na prvim i posljednjim demokratskim izborima u istočnoj Njemačkoj izabrana je za glasnogovornicu istočnonjemačke vlade, a na prvim općim izborima nakon ujedinjenja dvije Njemačke u prosincu 1990. izabrana je za zastupnicu u Bundestagu. Kada se njezina stranka ujedinila sa zapadnonjemačkom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) postala je ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla.

U travnju 2000., nakon skandala oko nezakonitih donacija koje su uplaćivane na račun CDU-a, postala je prva žena na mjestu predsjednika te stranke.  U svibnju 2005. koalicija CDU i CSU imenovala je Angelu Merkel za svog kandidata za kancelarsko mjesto na parlamentarnim izborima. Koalicija s Angelom Merkel na čelu odnijela je tijesnu pobjedu osvojivši 35,3 % glasova dok je koalicija socijaldemokrata i zelenih dobila 34,2 % glasova. Iako su u prvi mah obje su koalicije proglasile pobjedu na izborima, nakon tri tjedna pregovora dogovorena je velika koalcija CDU, CSU i SPD-a. Na mjesto kancelara Njemačke prvi put u povijest došla je žena.

Na parlamentarnim izborima 2009. godine izabrana je drugi puta za njemačku kancelarku pobijedivši sa svojim CDU-um SPD s kojim je do tada bila u tzv. velikoj koaliciji. Koalicijski partner u novoj Vladi su joj liberali FDP.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.