Osnovni recept :

70gr bjelanjaka ( ili otprilike 2 jaja )

80gr sitno mljevenih blanširanih badema

120gr šećera u prahu

50gr kristal šećera

prehrambena boja po želji ( najbolje u prahu, ja sam prve obojala gorkim kakaom )

Ganache od tamne čokolade i bućinog ulja :

100gr tamne čokolade ( 52 % kakaa )

100ml slatkog vrhnja

1 jušna žlica domaćeg bućinog ulja

Ganache od bijele čokolade i kardamoma :

150gr bijele čokolade

100ml slatkog vrhnja

nekoliko zrna kardamoma ( zdrobljenih u mužaru )

Bjelanjke ( odvojene od žumanjaka ) ostavite 3 sata na sobnoj temperaturi.

Možete kupiti obične bademe, pa ih blanširati ili kupiti već blanširane.

Najvažnije ih je što sitnije samljeti, u mlincu za kavu ili u multipraktiku.

Uzmite 100gr mljevenih badema i zajedno sa šećerom u prahu stavite u multipraktik i meljite.

Kada se smjesa ujednači prosijte, a veće komade koji vam ostanu bacite, i ponovo prosijte kad dodajete u smjesu bjelanjaka i šećera, i opet veće komadiće koji vam ostanu bacite, taman će vam biti 20gr viška 🙂

Postupak :

Miksajte bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, onda počnite dodavati kristal šećer na 3 navrata.

Miksajte dok smjesa ne očvrsne. Sada dodajte željenu boju.

U međuvremenu pripremite bademe i šećer u prahu ( onako kako je gore objašnjeno ).

Bitno je da smjesu promiješate taman koliko treba, ni premalo ni previše.

Smjesa mora sa spatule kliziti u jednom mlazu, kao lava, a ne smije ostajati oštri vrhovi.

U ovom filmiću pogledajte kako se to treba napraviti.

Na lim stavite papir za pečenje ili silikonsku podlogu za pečenje ako imate.

Možete iscrtati krugove željene velićine.

Stavite smjesu u dresir vrećicu s okruglim nastavkom ili u vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežite vrh.

Rasporedite ih po papiru, ostavite mjesta između jer se malo rašire.

Lupite limom tri puta od radnu površinu da izađu mjehurići zraka.

I ostavite ih da se suše na zraku 30min do 1 sat, spremni su za pečenje kada ih dotaknete prstom a stvorila se korica tj. ne love vam se za prst.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i pecite 13-15 minuta.

Gotovi su kada ih dodirnete i oni su čvrsti i ne miču se.

Kada ih izvadite iz pećnice, odmah ih maknite sa lima. Pustite ih da se skroz ohlade, a tek onda odvajajte od papira.

Dok se hlade pripremite punjenje.

Ganache od tamne čokolade i bućinog ulja
Nasjeckajte čokoladu, slatko vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i miješajte dok se ne sjedini.
Dodajte žlicu bućinog ulja ( ako želite ).
Ostavite da se dobro ohladi.

Ganache od bijele čokolade i kardamoma
Nasjeckajte čokoladu, u slatko vrhnje dodajte zdrobljene sjemenke kardamoma i zagrijte do vrenja.
Procijedite i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se ne sjedini i dobro ohladite.

Uživajte!!

Recept smo pronašli na blogu M’s Bakery, kojeg je pravila po receptu DijaneD s Coolinarike.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.